Składniki:
masło:35 dkg
cukier puder:12 dkg
migdały drobno posiekane:12 dkg
mąka pszenna:37 dkg
żółtka ugotowane i przetarte przez sito:4
żółtko surowe do posmarowania ciasta:1
skórka cytrynowa:1/łyżeczki
sól:szczypta
dowolna konfitura:1 słoik
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Dobrej jakości masło ucieramy dając cukier puder,migdały i pozostałe składniki.Całość zagniatamy na jednolite ciasto,które powinno odpocząć w chłodnym miejscu przez co najmniej godzinę.2/3 ciasta rozwałkowujemy na grubość palca i wykładamy nim natłuszczoną i oprószoną mąką blachę.Z pozostałego ciasta wytaczamy cienkie wałeczki grubości ołówka i układamy z nich na cieście równomierną kratkę.Cały mazurek smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor.Gdy mazurek ostygnie wkładamy do kratek odsączoną konfiturę(wiśnie,czereśnie,truskawki).Całość możemy polać lekkim lukrem utartym z 10 dkg cukru pudru,łyżeczki gorącej wody i łyżki soku cytrynowego.
Wszystkie przepisy