Składniki:
steki z tuńczyka: 4
białe wytrawne wino: szklanka
cebula: 1
cytryna: 1
czosnek: 2 ząbki
natka pietruszki: 2 gałązki
rozmaryn: 1 gałązka
oliwa z oliwek: 2 łyżki
pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz rozmaryn dokładnie płuczemy. Cebulę, natkę i rozmaryn drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Z cytryny wyciskamy sok i wlewamy go do małego garnka. Dodajemy szklankę białego, wytrawnego wina, posiekane warzywa i pieprz. W ten sposób otrzymujemy marynatę, którą zalewamy steki z tuńczyka. Zostawiamy je na noc w lodówce. Po wyjęciu marynowanych już ryb, osuszamy je. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy tuńczyka. Smażymy steki na małym ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aby zapobiec ich wysuszeniu oraz przygotować do dalszego przyrządzania. Kiedy ryba lekko się zarumieni, wyłączamy ogień i owijamy jej kawałki folią aluminiową. Nie kładziemy jej bezpośrednio na grillu, ale na jego boku. Steki są bowiem przypieczone z zewnątrz, a grill ma im pomóc w upieczeniu od środka. Grillowane steki z tuńczyka możemy podawać z ziemniakami, gotowanymi warzywami bądź różnego rodzaju sałatkami.
Wszystkie przepisy