Składniki:
Ciasto: 1 kg mąki
0.5 – 0.75 l kefiru
2-3 łyżek majonezu
1 całe jajko
1.5 łyżeczki sody - musi być soda
olej do smażenia
Farsz mięsny wg uznania (mięso zmielić zasmażyć z cebulką i przyprawić)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Z wszystkich składników wyrobić ciasto jak na zwykłe pierogi, nie dodawać wody! Jeśli się nie klei dodać kefir lub majonez. Ciasto wałkować na grubość Ok 0,5 cm, kroić w kwadraty i nadziewać farszem. Tak przygotowany pieróg smażyć na gorącym oleju - tak jak placki ziemniaczane (uwaga bardzo szybko się smaży i zwiększa swoją objętość). Podawać gorące z ketchupem, sałatką lub do barszczu jako dodatek.
Wszystkie przepisy