Składniki:
50 dag mięsa wołowo-wieprzowego
30 dag pieczarek
2 cebule
przecier pomidorowy z bazylią i oregano 2x szczypta chili
łyżeczka papryki słodkiej
sól do smaku oregano bazylia
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje: dla 5 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso smażyć na małym ogniu. Pieczarki i cebule pokroić i dusić razem do odparowania wody z pieczarek. Gdy mięso jest usmażone a pieczarki i cebula uduszone wymieszać wszystko razem. Po wymieszaniu dodać dwa przeciery z pomidorów chili w zależność jak kto ostro lubi. Teorytycznie wystarcza pół łyżeczki. Dodajemy paprykę słodką dosalamy do smaku (można sól zamienić na vegete) dodajemy dwie szczypty oregano i gotujemy 15 min co chwilę mieszając. na 5 min przed końcem gotowania dodać szczyptę bazylii. Makaron LUBELLA nr.4 gotujemy 12 min w osolonej wodzie. Przed wrzuceniem makaronu radzę wlać do garnka łyżeczkę oleju wtedy makaron się nie poklei SMACZNEGO!!!
Wszystkie przepisy