Składniki:
truskawki: paczka
cukier: 5-6 łyżek (ewentualnie miód)
kostki lodu: 4-6
listki mięty do dekoracji
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 5 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 5 zł
 

Sposób przyrządzania

Truskawki przesypać do miseczki, poczekać aż się nieco rozmrożą. Lekko rozdrobnić widelcem. Zmiksować blenderem na mus. Dosypać kostki lodu i cukier. Zmiksować jeszcze raz na gładko i włożyć na około 2,5 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i znów zmiksować blenderem na gładko. Czynność powtarzać co godzinę, ok. 4 razy dla uzyskania gładkości. Potem pozostawić w lodówce na 4 godziny. Nakładać łyżką do lodów, udekorować miętą.
Wszystkie przepisy