Składniki:
herbatniki: 4 paczki
mleko w proszku: nie granulowane
margaryna kasia: 1 kostka
rodzynki: 500g
orzechy włoskie: 1 lub 2 paczki
kakao: 2 duże łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Najpierw rozpuszczamy kostkę margaryny ale nie doprowadzamy do zagotowania! Czyli staramy się ciągle pomagać w rozpuszczaniu mieszając lub inną znana metodą. Po rozpuszczeniu musimy masę ostudzić tak żeby można było jej dotykać. Po pierwsze dalej musimy dobrze umyć ręce bo wszystko będziemy wyrabiać ręcznie. W międzyczasie kiedy margaryna się rozpuszcza możemy herbatniki kruszyć na 4 kawałki, orzechy to już w zależności jak kto woli, ja wszystkie przecinam na pół. To wszystko razem w jednej misce mieszamy to znaczy pokruszone herbatniki, rodzynki i orzechy. Mleko w proszku trzeba przesypać przez sitko oczywiście dwie łyżki kakao również. To w oddzielnej misce. Po zrobieniu tego do mleka w proszku i kakao dodajemy ostudzoną masę z margaryny i wszystko mieszamy ręcznie aż do powstania jednolitej masy. Kiedy to już jest wymieszane, masę mieszamy z resztą składników: herbatniki, orzechy i rodzynki także mieszamy to aż wszystko będzie razem wymieszane. Po wymieszaniu bierzemy podłużną brytfannę wykładamy folią aluminiową i wkładamy masę ręcznie lub jak kto woli. Ładnie wygładzamy żeby się zmieściło owijamy folią do około i wrzucamy do lodówki lub pozostawiamy na balkonie albo w innym chłodnym miejscu do ostygnięcia. Można podawać w małych kawałeczkach jako super deser lub ciasto. Życzę smacznego ja to uwielbiam.
Wszystkie przepisy