Składniki:
30 g masła
Łyżeczka cukru
40 g mąki
pół litra bulionu
Łyżka czerwonego wina wytrawnego
3 łyżki śmietany (12%)
liść laurowy
sól
ocet winny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając. Kiedy cukier uzyska złoty kolor, wsypujemy mąkę. Także mieszamy i czekamy, aż mąka się zarumieni. Następnie powoli wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Po upływie tego czasu odstawiamy patelnię z ognia. Wyjmujemy z niej liść laurowy. Wlewamy łyżkę wina, 3 łyżki śmietany i kilka kropli octu winnego. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem. Sos karmelowy – wbrew pozorom – nie jest słodki, ale pikantny. Polecany szczególnie do mięs, głównie pieczonych i grillowanych, np. drobiu, dziczyzny czy wołowiny. Do jego przyrządzenia zamiast masła, możemy użyć innego tłuszczu, np. oleju roślinnego lub oliwy z oliwek. Jednak dla uzyskania szczególnych walorów smakowych polecamy właśnie masło.
Wszystkie przepisy