Składniki:

ziemniaki
trzy średnie róże brokuł
śmietana
dwa posiekane plasterki sera
pół szklanki mleka
mąka
margaryna
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 1 osoby
Czas: do 20 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Smażymy ziemniaki pokrojone na grube kawałki, usmażone odstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Gotujemy brokuły. Odcinamy róże od łodygi, łodygi obieramy i kroimy na drobniejsze kawałki, wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 5-7 minut. Sos. Rozgrzewamy margarynę na patelni, dodajemy mąkę pszenną, rumienimy, dodajemy mleko i 5 łyżek śmietany. Gotujemy i na sam koniec posypujemy posiekany ser, czekamy aż rozpuści się i odstawiamy żeby lekko zgęstniał. Ziemniaki układamy na talerzu, odcedzamy brokuły i polewamy sosem.
Wszystkie przepisy