Składniki:
1.5 łyżki ziaren jałowca
1 łyżka oliwy z oliwek
20 dkg dziczyzny
5 dkg wędzonego boczku
1 marchewka
1 cebula
Pół selera
jedna łyżeczka koncentratu pomidorowego
pół szklanki czerwonego wina wytrawnego
sól i pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Dziczyznę należy umyć oraz pociąć na skrawki bądź kawałki. Marchew, seler i cebulę dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do mięsa dodać ziarna jałowca i starte warzywa. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić tam mięso i warzywa. Dusić na delikatnym ogniu pod przykryciem. Gdy zawartość patelni zacznie się rumienić, wlać do niej pół szklanki zimnej, dodać szczyptę soli osolić i pozostawić, aż mięso i warzywa nabiorą miękkości. Następnie wszystko przecedzić przez sito, warzywa zmiksować blenderem z boczkiem i jałowcem, a z dziczyzny można zrobić pasztet. Do uzyskanego sosu wlać czerwone wino i koncentrat pomidorowy. Postawić na wolny ogień i doprowadzić do wrzenia. Z cytryny należy wycisnąć sok i wlać go do sosu. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos jałowcowy podaje się do pieczonej dziczyzny, pasztetów oraz baraniny.
Wszystkie przepisy