Składniki:
80 gram suszonych moreli 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 100 ml śmietany (18%) Pół szklanki likieru pomarańczowego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Morele myjemy, moczymy w wodzie kilka minut i gotujemy. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Jaja rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i likierem pomarańczowym, następnie mieszamy ze startymi morelami. Śmietanę gotujemy, a następnie wlewamy delikatnie do przygotowanego sosu. Pamiętajmy, że podczas przelewania śmietany należy mieszać delikatnie sos. Na koniec sos należy włożyć do większego garnka z gorącą wodą i ubijać na parze do zgęstnienia. Sos huzarski polecany jest do różnego rodzaju mięs. Mogą to być zrazy wieprzowe, grillowana wołowina, gotowana cielęcina czy popularna karkówka. Jego słodko - kwaśny smak dodaje daniom z mięs odrobiny innowacyjności. Nie jest to jednak dobre rozwiązanie dla osób nielubiących kulinarnych eksperymentów. Polecany jest raczej kuchennym odkrywcom egzotycznych smaków.
Wszystkie przepisy