Składniki:
jagody: 600 g
cukier: 200 g
woda: 300 ml
białko
mięta do przybrania lub sezonowe owoce.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Jagody dokładnie umyć i osączyć. W rondlu zagotować syrop z cukru i wody, wrzucić do niego owoce. Gotować przez ok. 10-11 minut na małym ogniu. Przestudzić, a następnie przetrzeć przez sito i odstawić, by masa dokładnie ostygła. Z białka ubić sztywną pianę i wymieszać ją z ugotowanymi i przetartymi jagodami. Przełożyć do pojemniczka, w którym masa będzie się mrozić. Po ok. trzech godzinach wyjąć sorbet z zamrażalki i odstawić na 10-15 minut. Gdy trochę zmięknie, skruszyć masę np. szpikulcem do szaszłyków, a następnie rozdrobnić, np. łyżką do lodów. Tak przygotowaną masę ponownie włożyć do lodówki i mrozić jeszcze przez godzinę. Ponakładać do zmrożonych wcześniej pucharków. Przybrać sezonowymi owocami i miętą.
Wszystkie przepisy