Składniki:
Ciasto białe: 2 jaja
1szklanka cukru
1 margaryna
3 szklanki mąki
1 łużeczka proszku do pieczenia. Ciasto ciemne: 3 jaj
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżeczki kakao
Krem: 0,5 l mleka
1 cukier waniliowy
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
3,5 łyżki mąki pszennej
1 żółtko
1 kostka masła
delicje
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto:śmietanę ubić z kakao i jajkami.Wszystkie składniki zmiksować.Zetrzeć na tartce ciasto jasne do ciemnego.Piec około 50 minut.Krem: z 0,5 l mleka odlać pół szkalnki.To co zostanie zagotować z cukrem zwykłym i waniliowym. Do pół szklanki mleka dodać 2 gatunki mąki i 1 żółtko.Wymieszać i dać do gotującego się mleka,mieszać aż do zagęszczenia.Masę ostudzi,dodawać po trochu do utartego masła. Ciasto przekroić na pół, włożyć połowę masy na to ułożyć Delicje i znów masę.Przykryć drugą połową ciasta. Można polać polewą. Smacznego!!!!!
Wszystkie przepisy