Składniki:

mąka: 1 szklanka
masło: 1/2 kostki
woda: 1 szklanka
jajka: 3 szt.
opakowanie śnieżki + 200ml mleka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wodę z masłem zagotować dodać mąkę i mieszać aż składniki się połączą, gdy masa trochę przestygnie dodać jajka i mieszać aż ciasto będzie szkliste, blachę posmarować tłuszczem wyciskać na nią ptysiowe kulki i piec w nagrzanym piekarniku do 220 st ok. 25 min aż się zarumienią, piekarnik wyłączyć ale nie otwierać przed upływem 15 min od wyłączenia aby placki nie opadły, następnie jeszcze ciepłe przekroić poziomo i jak wystygną przełożyć śnieżką wykonaną wg przepisu na opakowaniu, na koniec ptysie posypać cukrem pudrem. Życzę smacznego!
Wszystkie przepisy