Składniki:
30 dag żurawiny do mięsa
30 dag dżemu z czarnej porzeczki
2 dag tartego chrzanu
1 łyżka musztardy
30 g wytrawnego czerwonego wina
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Cytryna
biały pieprz
sól
papryka ostra i słodka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Żurawinę i dżem należy zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Dodać do niej odciśnięty chrzan, musztardę, wino i startą na tarce skórkę z pomarańczy. Następnie należy umyć cytrynę i obrać ją ze skórki. Z owocu wycisnąć sok a skórkę zetrzeć na tarce. Dodać do reszty składników. Na koniec doprawić i wszystko dokładnie zmiksować. Ważne jest, aby dokładnie dobrać proporcje składników. Tylko w takim przypadku przepis będzie zrealizowany poprawnie. Szczególnie istotnym jest, aby nie przesadzić z żurawiną oraz czarną porzeczką. Waga tych składników powinna być jednakowa. W przeciwnym wypadku smak sosu zostanie zaburzony. Sos cumberland można podawać do różnego rodzaju mięs – najlepiej pieczonych. Smakuje idealnie z drobiem oraz dziczyzną. Stanowi idealny dodatek do dań z grilla. Można jeść go zarówno na zimno, jak i na ciepło. Jest zdrowy i polecany dla diabetyków.
Wszystkie przepisy