Składniki:
białe rzepy: 2
czerwona cebula: 1
szczypiorek: pęczek
śmietana: pół szklanki

sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 10 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy. Rzepę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystko mieszamy i przyprawiamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Surówka z białej rzepy ma ostry, wyrazisty smak. Dlatego należy ją spożywać jako dodatek, na przykład do drugiego dania, nie samodzielnie. Jeśli ktoś nie preferuje smaku cebuli lub szczypiorku, może je zamienić na rzodkiewkę i natkę pietruszki. W tym przypadku jednak smak sałatki ulega silnemu przekształceniu i traci swoją ostrość. Danie to warto przyrządzać dla walorów smakowych oraz zdrowotnych. Należy wiedzieć, że rzepa zawiera mnóstwo składników odżywczych (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, fosfor, chlor, karoten), witamin: B1, B2, B6, C, kwasów: nikotynowy, pantotenowy, foliowy. W połączeniu z pozostałymi warzywami tworzy cenną dla zdrowia mieszankę odżywczą.
Wszystkie przepisy