Składniki:
40 dag makaronu spaghetti
4 średnie dojrzałe pomidory
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
3 łyżki startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
sól i świeżo zmielony biały pieprz do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Makarony
Porcje:
Czas:
Trudności: -
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pomidory, rozmaryn i czosnek. Dusić przez ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać makaron. Dokładnie wymieszać. Posypać startym serem. Podawać bardzo gorące.
Wszystkie przepisy