Składniki:
wiśnie: 40 dkg
cukier: ok. 3 łyżki (najlepiej trzcinowego
ale może być też biały)
czerwone wino: 0,25 ml
mąka ziemniaczana: 1 czubata łyżka
ocet: płaska łyżeczka
pieprz: szczypta
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wiśnie dokładnie myjemy i wyciągamy z nich pestki. Następnie wrzucamy do garnka, dosypujemy cukru i wlewamy trochę wina (najlepiej połowę z 1/4 szklanki). Wszystko dokładnie mieszamy. Do reszty czerwonego wina powoli wsypujemy mąkę i rozdrabniamy tak, aby zniknęły wszystkie grudki. Kiedy z wina zrobi się gęsta zawiesina dolewamy ją do pozostałych składników w garnku i czekamy aż całość zgęstnieje. Jeśli sos mimo wciąż będzie zbyt rzadki, można dodać trochę mąki. Na koniec dodajemy małą łyżeczkę octu i szczyptę pieprzu. Sos idealnie smakuje na drobiu i wieprzowinie. Dla koneserów słodszego smaku polecam dodanie do sosu garści świeżych czereśni. Sos wiśniowy używany jest często także do deserów, omletów, lodów czy kaszy z dżemem. Trzeba jednak pamiętać, że zawiera alkohol, więc przeznaczony jest wyłącznie dla pełnoletnich amatorów dobrego smaku.
Wszystkie przepisy