Składniki:
filety z soli: 4
morele: 5
białego wytrawnego wino: 150 ml
masło: 4 łyżki
gałka muszkatałowa: do smaku
sól i pieprz: do smaku
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z ryb
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Filety z soli rozmrażamy i pozostawiamy do osuszenia bądź suszymy papierowym ręcznikiem. Następnie posypujemy je gałką muszkatołową i pieprzem. Odkładamy na piętnaście minut, a w tym czasie smarujemy masłem wnętrze naczynia żaroodpornego. Kiedy będzie ono gotowe, solimy filety i układamy je w naczyniu. Potem myjemy morele i kroimy je na grubsze plasterki. Kładziemy je na na każdym filecie. Roztapiamy 2 łyżki masła polewamy nim ryby. Dodatkowo na filety lejemy białe wino. Wszystko to zapiekamy ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni. Możemy podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą. Sola jest rybą często goszczącą na francuskich stołach. Uważana jest za najlepszą z ryb, ponieważ jej mięso jest delikatne i chude, a także łatwo odchodzi od ości. U nas nie jest często preferowana. Wynika to zapewne z wysokiej ceny soli. Warto jednak czasem poświęcić trochę ponad 8 porcji funduszy, aby spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego.
Wszystkie przepisy