Składniki:
1,5 kilograma soli
1 cebulę
1 łyżkę masła
natkę pietruszki
5 ziarenek pieprzu białego
1 cytrynę
1 butelkę wytrawnego białego wina
1/4 łyżki mąki
1/4 łyżki masła
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 żółtka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Ryby oczyścić, zdjąć skórę, natrzeć sokiem z cytryny, usunąć ości i grzbiety, podzielić na porcje. W emaliowanym rondlu udusić na maśle cienko pokrojoną w plasterki cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki, sól i grubo utłuczony pieprz. Kiedy cebula się poddusi, ułożyć na niej porcje ryby, polać resztą soku z cytryny, zalać białym winem, przykryć pokrywką, raz doprowadzić do wrzenia i odstawić na mały ogień. Gdy ryba będzie miękka, zlać z niej sos i dołożyć do niego mąkę utartą z masłem, zagotować, dodać śmietanę, szybko mieszając trzepaczką do sosów wpuścić 3 żółtka. Sos podgrzać, aby był gorący, przetrzeć przez gęste sitko, posolić. Ułożyć na talerzach porcje ryby i polać sosem. Podawać z ryżem na sypko lub frytkami.
Wszystkie przepisy