Składniki:
awokado: 1
ząbki czosnku: 2
majonez (lub kwaśna śmietana): 1 łyżka stołowa
sok z cytryny: 1 łyżeczka
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sosy
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 20 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Awokado dokładnie umyć. Owoc rozkroić na pół wzdłuż i łyżeczką wyjąć miąższ do głębokiego. Czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez praskę i dodać do miąższu. Następnie dodać majonez, sól i pieprz. Dla wielbicieli kwaśnych smaków zamiast majonezu polecam łyżkę niskoprocentowej śmietany. Na koniec całość starannie wymieszać i zmiksować blenderem. Sos z awokado idealnie wpisuje się w realia kuchni meksykańskiej. Szczególnie pasuje do dań z tortilli takich jak tacos czy tostadas. Świetnie komponuje się także z różnego rodzaju mięsem (np. pieczonym kurczakiem albo grillowaną karkówką). Bardzo dobrze smakują z nim chipsy i frytki, co szczególnie polecam kibicom na czas Euro 2012. Delektują się nim także wielbiciele owoców morza. Pieczone krewetki czy smażone kalmary z sosem z awokado nie są już tymi samymi daniami, co bez niego.
Wszystkie przepisy