Składniki:
twaróg: 500 g
mąka pszenna: 500 g
margaryna: 500 g
jajko: 1 sztuka
cukier
marmolada twarda: 1 opakowanie
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Margarynę wyjąć z lodówki. Twaróg zmielić dwukrotnie. Mąkę przesiać do miski. Margarynę przełożyć do mąki, dodać biały, zmielony ser, najlepiej półtłusty. Wszystkie trzy składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę rozwałkować na placek. Jeśli ciasto zbytnio się klei, to należy je lekko podsypać mąką. Zbyt duża jej ilość jest jednak niewskazana. Szklanką, której brzegi są zamoczone w mące wycinać kółka. Na środek każdego kółeczka nałożyć łyżeczkę twardej marmolady. Koniecznie musi ona być twarda, gdyż miękka wypłynie w czasie pieczenia. Zamiast marmolady można dać na przykład kawałki brzoskwini z syropu, jednak rogaliki z marmoladą są najlepsze. Kółeczka złożyć na pół i docisnąć brzegi. Ciasto można także pociąć w trójkąty i zwinąć w rogaliki. Jajko rozbełtać i posmarować nim górę rogalików, a następnie posypać je cukrem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż zaczną się rumienić.
Wszystkie przepisy