Składniki:
Masa serkowo-brzoskwiniowa:3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag),1 galaretka cytrynowa,puszka brzoskwiń,Masa śmietankowa:2 łyżki żelatyny
1/2 litra śmietany 30%,3 łyżki cukru pudru,Ponadto:1 galaretka pomarańczowa,biszkopty (ok. 8 dag)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Na dnie średniej wielkości tortownicy (o średnicy 23-25 cm) rozłożyć biszkopty. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń w puszcze pokroić w kostkę, dodać do masy serowej i wymieszać. Gotową masę wyłożyć na biszkopty. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. W 1/2 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, następnie dodać żelatynę. Wymieszać i powstałą masę wylać na masę serową. Odstawić do lodówki na ok. 20 minut. Na masie śmietankowej rozłożyć pokrojone w plastry pozostałe brzoskwinie. W 2 szklankach gorącego soku z brzoskwiń (jeżeli będzie go mniej, to należy uzupełnić wodą) rozpuścić galaretkę pomarańczową. Ostudzić i tężejącą galaretką zalać brzoskwinie. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego.
Wszystkie przepisy