Składniki:
młody schab bez kości: 1kg
suszone śliwki bez pestek: 20 dag
oliwa
sól
pieprz
maka krupczatka
sok z dużej cytryny
sok z jabłek: szklanka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 60 zł
 

Sposób przyrządzania

Wytarty wilgotną skropioną octem ściereczka schab nacieramy sola i pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie, rumieniąc ze wszystkich stron. przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanny, podlewamy sokiem z jabłek pół na pół wymieszanym z 4 łyżkami wody. wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika, często polewając oda z sokiem i obracając mięso. Gdy schab będzie prawie miękki, wkładamy do wytworzonego sosu wypłukane śliwki, mięso skrapiamy sokiem z cytryny, brytfannę przykrywamy, trzymamy w piekarniku przez 5 minut, wyłączamy dopływ ciepła i pozostawiamy na około pół godziny. Zimne mięso kroimy w plastry, układamy na przybranym zieleniną półmisku, przybieramy uprażonymi śliwkami, podajemy z pikantną sałatka lub sosem.
Wszystkie przepisy