Składniki:
NA SPÓD: orzechy włoskie: 1,5 szklanki
cukier: 2 łyżki
masło: 3 łyżki
NA CIASTO: twaróg: 800g
jajka: 4szt
kwaśna śmietana: 1 szklanka
kawa rozpuszczalna: 2 łyżki
cynamon: 1 łyżeczka
cukier: 3/4 szklanki
woda gorąca: 1/4 szklanki
mąka: 6 łyżek
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje:
Czas: do 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Spód: Orzechy, cukier i masło wymieszać. Nie dawać za dużo masła, bo wycieknie.Wykleić masą 22 - 23 cm tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową. Piec przez 10 minut w temperaturze 165°C. Masa serowa: Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ser twarogowy wymieszać mikserem z cukrem i mąką. Dodawać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Ostudzoną kawę dodawać powoli do mikstury serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów. Piekarnik nagrzać do 230oC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130oC i piec jeszcze godzinę czasu. Sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by sernik od góry był ścięty, szczególnie sprawdzając na jego środku. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. Podawać z kleksami bitej śmietany.
Wszystkie przepisy