Składniki:
CIASTO:
30 dag mąki pszennej
2 jajka
14 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe (3,2 dag)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki margaryny do wysmarowania foremki
MASA SEROWA:
1 kg tłustego sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe
sok z jednej cytryny
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

[list] [*] Przygotować ciasto: margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć trochę ciasta na wierzch masy serowej (zwałkowane ruloniki – kratka). [*] Przygotować masę serową: ser zemleć, dodać cukier, mleko, żółtka, budyń oraz sok z cytryny i wymieszać. [*] Formę do pieczenia wysmarować margaryną. Dno i boki wyłożyć ciastem. Następnie wlać masę serową. Na masę serową położyć w formie kratki zwałkowane ruloniki z pozostałego ciasta. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Smacznego! [/list]
Wszystkie przepisy