Składniki:
CIASTO: 1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
15 dag margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (1,6 dag)

DO PRZYGOTOWANIA FORMY: 2 łyżki margaryny
2 łyżki bułki tartej

MASA SEROWA: 1 kg tłustego sera twarogowego
4 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 cukier waniliowy (1,6 dag)
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować ciasto: w rondelku roztopić margarynę, dodać cukier, kakao, 7 łyżek wody, wymieszać, zagotować i ostudzić. Następnie dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszać. Przygotować masę serową: ser zemleć 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem. Z białek ubić sztywną pianę. Do sera dodać utarte żółtka, budyń (w proszku) cukier waniliowy i wymieszać. Na końcu delikatnie połączyć z pianą. Do masy serowej można też dodać wiórki kokosowe lub bakalie oraz aromat pomarańczowy lub cytrynowy Ciasto włożyć do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzch wyłożyć masę serową. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika sernik można polać polewą czekoladową i posypać orzechami i wiórkami kokosowymi. Smacznego!
Wszystkie przepisy