Składniki:
mąka pszenna: 30dag
cukier: 3 szklanki
jaja: 9 sztuk
masło lub margaryna: 10dag
smalec: 1 łyżeczka
proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
biały ser trzykrotnie mielony: 1 kg.
zimne mleko: 2 szklanki
olej: 1/2 szklanki
budyń waniliowy bez cukru: 1szt.
sok z 1 cytryny
rodzynki: 20 dag.
tłuszcz i tarta bułka na blache
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masłem, 1/2 szklanki cukru i 1 łyżeczką smalcu (ważne! bo ciasto jest wtedy bardziej kruche). Dodajemy 2 żółtka i 1 całe jajo.Wyrabiamy ciasto a następnie schładzamy je w lodówce. Masa serowa: 1 kg. sera miksujemy z 2 całymi jajami + 4 żółtka + 1 szklanka cukru. Potem dodajemy zimne mleko,olej,suchy budyń,sok z cytryny i rodzynki. Na wysmarowaną blachę wykładamy ciasto + masa serowa i pieczemy 50 minut w temp.200st.Po 50 minutach na ciasto nakładamy pianę z białek+ 1szklanka cukru i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku ok.5minut.
Wszystkie przepisy