Składniki:
Ciasto biszkoptowe: 5 jajek
sól
100g cukru
160g mąki
40g zmielonych migdałów Masa serowa i polewa: 3 łyżki żelatyny
4 żółtka
100g cukru
1 paczka cukru waniliowego
500g twarogu
po 125 ml jogurtu naturalnego i gęstej śmietany
6 łyżek kawy cappucino
50 ml śmietany kremówki
100g czekolady
gotowa polewa z białej czekolady
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Białka ubić z solą, a żółtka z cukrem. Wymieszać mąkę i migdały, dodać to do masy żółtkowej i połączyć z pianą. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piec około 20 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, zdjąć papier, wystudzić. Biszkopt przekroić na 2 krążki, jeden włożyć do tortownicy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z twarogiem, jogurtem i śmietaną. Żelatynę rozpuścić w gorącym cappucino. Połączyć z 3 łyżkami masy serowej i resztą masy, wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć połączyć z ubitą śmietanką kremówką. Wyłożyć na pierwszy krążek, przykryć drugim i docisnąć i zastudzić. Czekoladę i polewę rozpuścić osobno. Czekoladą polać ciasto i zastudzić.
Wszystkie przepisy