Składniki:
80 dag schabu z kością
4 dag tłuszczu
2 dag mąki
15 dag pieczarek
2 dag masła
3 dag orzechów włoskich
3 dag tartego chrzanu
żółtko
sól
pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki umyć, osuszyć, bardzo drobno pokroić. Rozgrzać na patelni tłuszcz, wrzucić pieczarki i usmażyć. Orzechy sparzyć, osuszyć na sitku, obrać ze skórki i posiekać. Mięso umyć pod zimną wodą i osuszyć ręczxnikiem papierowym. Oddzielić mięso od kości. Wykroić kawałki mięsa pozostałe na kości, zmielić je, wymieszać z usmażonymi pieczarkami, orzechami, chrzanem oraz żółtkiem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrym nożem zrobić w środku schabu otwór i napełnić go przygotowanym wcześniej farszem. Mięso natarte solą i pieprzem (dla ładniejszego kształtu mięso można owinąć sznurkiem) z każdej strony posypać mąką, zrumienić na maśle i piec ok.godz w piekarniku (220 st.) W czasie pieczenia skrapiać schab od czasu do czasu wodą.
Wszystkie przepisy