Składniki:
kawałek młodego schabu
Marynata: 1/2 główki czosnku
1 szklanka soku ze świeżego ananasa
1/3 szklanki rodzynek
1/4 szklanki sosu Teriyaki
1 łyżka sosu sojowego kikkoman
1 1/3 szklanki ciemnego cukru trzcinowego Muscovado
po 3 łyżki posiekanej cebuli i soku z limonki
po 1 łyżce whiskey Jack Daniels i zmiażdżonego miąższu ananasa
1/2 łyżeczki cynamonu
Glazura: 3 łyżki przetartych podduszonych żurawin
1 łyżka soku ze świeżego ananasa
1 łyżeczka miodu akacjowego,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje:
Czas: -
Trudności: średnio łatwy
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Schab pokroić w plastry grubości 2-2,5 cm i namoczyć przez 8 godzin w następującej marynacie: Posiekać i zmiażdżyć czosnek. Na średnią patelnię wlać soku z ananasa zmiksowany z rodzynkami, dodać sos Teriyaki i sojowy. Wsypać cukier trzcinowy, mieszając doprowadzić do wrzenia, skręcić ogień. Dodać czosnek, sok z limonki, cebulę, whiskey, miąższ ananasa i cynamon. Dusić 40-50 minut aż sos zredukuje objętość do połowy, schłodzić. Zamarynować mięso w lodówce przez 8 godzin, wyjąć z marynaty, osączyć. Grillować po 6-9 minut z każdej strony. Tuż przed zdjęciem z grilla posmarować glazurą. Mały bakłażan umyć, ściąć końce, pokroić na centymetrowej grubości plastry, oprószyć solą i ułożyć na durszlaku na 1 godzinę, aby puścił gorzkawy sok. Opłukać, odcisnąć, osuszyć na papierowym ręczniku i namoczyć 1 godzinę w marynacie sporządzonej z 1/2 szklanki oliwy, 1 łyżki octu winnego, 2 ząbków czosnku, 1 łyżki świeżo posiekanej bazylii tajskiej, 1 łyżki świeżego roztartego w rękach majeranku, 1 łyżeczki startego kłącza galgantu, soli i różowego pieprzu. Osączać z marynaty, grillować. Gałązkę świeżego rozmarynu obrać, drobno posiekać. Świeżego ananasa obrać, pokroić w plastry kształtu grzebienia, posypać posiekanym rozmarynem. Na patelni sklarować masło, przez chwilę podsmażać gałązkę rozmarynu, dodać trochę miodu, wymieszać, wyjąć rozmaryn, podsmażać kawałki ananasa przez 3 minuty. Dodać świeżo zmielony różowy pieprz do smaku. 1 cukinię obrać w paseczki julienne, zblanszować w bulionie. Wyjąć, odsączyć. Okrągłą foremkę położyć na podgrzanym talerzu, wyłożyć dookoła zblanszowanymi paseczkami cukinii, do środka nakładać risotto chili-kokosowe. Foremkę zdjąć, obok ryżu ułożyć schab pokryty glazurą, po 2 kawałki cukinii faszerowanej na sposób fusion, podsmażonego ananasa i zgrillowanego bakłażana. Talerz dekorujemy różowym pieprzem, gałązkami świeżego rozmarynu i wydajemy.
Wszystkie przepisy