Składniki:
1l mleka
2 śmietany (2x 200g) 18%
1 masło lub margaryna
5 jajek
1 szkl. cukru pudru
2 paczki herbatników
kilkanaście rodzynek
ewentualnie garść orzechów włoskich
1 galaretka owocowa
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Mleko zagotować, śmietany roztrzepać z jajkami i wlać do gotującego się na wolnym ogniu mleka. Gotować całość, mieszając od czasu do czasu do momentu aż zrobi się serek zbity w gródki. Serek przecedzić przez sitko i schłodzić. 2) Masło zmiksować z cukrem, po czym dodawać stopniowo wystudzony serek, sparzone rodzynki, kawałeczki orzechów 3) Spód tortownicy wyłożyć herbatnikami skropionymi lekko kawą. Wyłożyć masę serową a wierzch zalać galaretką. Ciasto odstawiamy do lodówki.
Wszystkie przepisy