Składniki:
ciasto: 220 g maki
szczypta soli
75 g cukru
150 g masla
1 lyzka wody
masa: 100 g masla
125 g cukru
4 jajka
500 g twarozku naturalnego lub zwyklego mielonego
200 g smietany kremowki
1 lyzka maki
wierzch: 1-2 puszki mleka skondensowanego slodzonego
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

1. Mleko skondensowane gotujemy przez 2 godziny. Najlepiej tak wyliczyc czas, zeby po upieczeniu ciasta jeszcze bylo cieple. 2. Tortownice natluscic i wstawic do lodowki. 3. Z podanych skladnikow zagniesc ciasto. Pamietamy o tym, zeby maslo, jajka i woda byly zimne. Wylepiamy nim tortownice, tworzac 0k. 4 cm bok. Odstawic na 30 minut do lodowki. 4. W tym czasie przygotowujemy mase. Cukier i maslo zagotowujemy, ciagle mieszajac, tak dlugo az sie cukier skarmelizuje. Odstawic na 5 minut. 5. Piekarnik nagrzac do 180°C i podpiekamy w nim przez 10 minut ciasto. 6. Jajka ubijamy, dodajemy do nich skarmelizowany cukier i znowu dobrze mieszamy. Nastepnie dodajemy twarozek, wlewamy smietane i dosypujemy make. Wszystko razem mieszamy. Mase wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez ok. 50-55 minut. 7. Gotowe ciasto polewamy karmelem i studzimy. Mozemy posypac platkami migdalow.
Wszystkie przepisy