Składniki:
1,5 kg.schabu bez kosci
0,25 kg.suszonych sliwek
50ml.rumu
2 lyzki masla
3 gozdziki
lyzka cukru
pieprz
sol
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Schab natrzeć sola,cukrem i pieprzem. Odstawić na godzinę. Sliwki namoczyc w rumie. Nakluc szpikulcem gleboko schab i w otwor wepchnac polowki namoczonych sliwek na przemian z gozdzikami.Mieso zrumienic na masle i przelozyc do brytfanny. Dodac tluszcz ze smazenia, podlac woda i piec ok. godziny w tem.180 stopni. Polewajac sosem z pieczenia. Podawać pokrojony w plastry na zimno lub na ciepło.
Wszystkie przepisy