Składniki:
Na ciasto:7.5dag margaryny,7.5dag cukru,1 jajko,15dag mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1 opakowanie cukru waniliowego Na mase makowa:0,5l mleka,12,5dag masla,25dag miodu,3 żołtka,3 białka,1/2 szklanki cukru,25dag rodzynek,bakalie(orzechy,migdały-drobno pokrojone)olejek rumowy Na mase serowa:12,5 dag masła,15 dag cukru,0,5 kg serka homogenizowanego,3 jaja,1 budyń(śmietankowy lub waniliowy)olejek cytrynowy,rodzynki,tłuszcz i mąka do formy
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 7 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Mak zalac goracym mlekiem,przykryc i odstawic na noc.Odcedzic i dwukrotnie zmielić.Dodać roztopione masło,płynny miod i dokładnie wyrobic.Żoltka z cukrem utrzec na puch i dodać do maku.Nastepnie dodac rodzynki,bakalie,olejek rumowy i ubita na sztywno piane z białek.Przygotować masę serową:maslo utrzeć z cukrem,dodać reszte składnikow i dobrze zmiksować.Z podanych skladnikow wyrobić ciasto i wyłozyc je na blache wysmarowaną tłuszczem i posypana mąką.Następnie wyłozyc masę makowa,a na nią delikatnie wlać masę serowa.Piec 1 godzinę w temp 180 stopni celcjusza.
Wszystkie przepisy