Składniki:
schab: 1 -2 kg
przyprawa do wieprzowiny: 1 op.
śliwki suszone bez pestki: 200 g
oliwa
mąka pszenna: 2 łyżki
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Mięso: Schab umyć dokładnie i wykroić kość, jeśli znajduje się ona w mięsie. Następnie natrzeć mięso przyprawą do wieprzowiny lub też ziołami według uznania. Przyprawione mięso owinąć folią i włożyć na kilka godzin do lodówki. Następnie wydrążyć dziurę w schabie za pomocą drewnianej warząchwi i w powstały utwór wepchać suszone śliwki z obu stron. Jest to sposób dość kłopotliwy, lecz zapobiega konieczności przecinania mięsa wzdłuż. Jeśli chcemy, aby nadzienia śliwkowego było ponad 8 porcji, to można wydrążyć dwa otwory lub też naciąć mięso wzdłuż i w miejsce przecięcia ułożyć śliwki. Wtedy należy pamiętać o tym, by przed pieczeniem mięso związać nicią przeznaczoną do mięsa. Na patelni lub w brytfance rozgrzać odrobinę oliwy i ułożyć mięso. Kiedy spód się zarumieni, schab należy odwrócić. Zrumienione ze wszystkich stron mięso podlać wodą lub bulionem i dusić około godziny (lub dłużej, jeśli schab jest duży). Mięso można upiec także w piekarniku w rękawie kuchennym. Sos: Kilka śliwek włożyć do garnuszka, zalać gorącą wodą i gotować około 20 minut na małym ogniu. Następnie śliwki zblendować i przecedzić. Upieczone mięso odstawić, by ostygło, gdyż zimne lepiej się kroi. Sos pozostały po pieczeniu przecedzić i wymieszać ze zblendowanymi śliwkami. Zagotować i zagęścić mąką lub śmietaną. Przed podaniem schab pokroić w plastry i polać sosem śliwkowym.
Wszystkie przepisy