Składniki:
Jajko 4 sztuki
mąka tortowa 4 łyżki stołowe
mąka ziemniaczana 2 łyżki stołowe
proszek do pieczenia 1 łyżka deserowa
cukier 0.7 szklanki
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
mak 1 puszka
serek homogenizowany 1 kilogram
śmietana 0.5 szklanki
olejek migdałowy według uznania
sok z cytryny 2 łyżki stołowe
żelatyna 3 łyżki stołowe
kakao 3 łyżek stołowych
margaryna 100 gramów
mleko 0.5 łyżki stołowej
herbatnik 200 gramów
wiórki kokosowe według uznania.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Wykonanie biszkoptu: całe jajka ubić z cukrem (4 łyżki), cukrem waniliowym i szczyptą soli na puch, dodać mąki wymieszane z proszkiem i delikatnie, łyżką, połączyć. Ciasto przelać na dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 0k. 20 minut w 160 stopniach na jasno złoty kolor. Wykonanie masy makowej: wyjąć z puszki i dobrze wymieszać. Wykonanie masy serowej: serek, mikserem, połączyć ze śmietaną, dosładzając do smaku, dodać zapach. Namoczoną w 3 łyżkach zimnej wody żelatynę rozpuścić na małym ogniu i połączyć z serem. Złożenie ciasta: biszkopt - masa makowa - masa serowa - herbatniki oblane polewą i posypane wiórkami kokosowymi. Wykonanie polewy: wszystkie składniki , mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje (kakao, margaryna, cukier 0,5 szklanki, mleko, mąka ziemniaczana 1 łyżeczka. Ciasto włożyć do lodówki do zastygnięcia a kroić po kilku godzinach.
Wszystkie przepisy