Składniki:
pomidory: 4 duże
ogórki kiszone: 7`średnich
kalafior: 1mały
koperek: 1 pęczek
jaja: 4-5 szt
majonez: 1 duży słoik
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 10 zł
 

Sposób przyrządzania

Umyty i podzielony na małe różyczki kalafior podgotować w osolonym i pocukrzonym wrzątku przez ok. 4 minuty, po czym odcedzić i pozostawić do ostudzenia. Jaja ugotować na twardo, po czym ostudzone i obrane pokroić na ćwiartki. Ogórki i pomidory pokroić w średnią kostkę. Koperek posiekać ale niezbyt drobno. Sałatka jest warstwowa, więc najwygodniejsza będzie salaterka o prostych a nie skośnych ściankach. Na spód salaterki wyłożyć pół kalafiora, następnie przykryć go warstwą majonezu. Kolejna warstwa to pomidory i znowu majonez(warstwy majonezu niezbyt grube). KOlejna to ogórki i znów majonez. Następnie ponownie kalafior, a na wierzch majonez. Całość posypujemy koperkiem, a na samym wierzchu sałatki układany ćwiartki jaj (do góry żółtkiem). Smacznego))
Wszystkie przepisy