Składniki:
herbatniki: 2 paczki
twaróg trzykrotnie mielony: kg
cukier puder: 3/4 szklanki
mleko skondensowane słodzone: 1 puszka

ananasy: 1 puszka
jaja 8 sztuk
aromaty pomarańczowy i rumowy
masło
mąka ziemniaczana: 1 łyżeczka. do dekoracji rodzynki i wiórki kokosowe
Słowa kluczowe
ser
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Do garnka z wodą wkładamy puszkę mleka i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. (powstanie nam toffi). żółtka miksujemy z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, dodajemy twaróg oraz utarte masło, dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i odsączone ananasy pokrojone w kostkę. Dodajemy po pół aromatu pomarańczowego i rumowego i na sam koniec dodajemy pianę ubitą z 5 białek. Bardzo delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 około godziny. Na wystudzone ciasto nakładamy toffi i dekorujemy rodzynkami oraz wiórkami.
Wszystkie przepisy