Składniki:
KRUCHE CIASTO: 240g mąki
160 g masła
80g cukru
2 żółtka
sól. MASA SEROWA: 2x500g serka do wypieków,100ml śmietany
4 jajka
350g cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g rodzynek.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Posiekane masło połączyć z mąką, cukrem, 2 żółtkami i szczyptą soli. Szybko zgnieść ciasto i włożyć do lodówki na 30 min. Serek połączyć ze śmietana i mąką. Utrzeć 4 żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym następnie połączyć z masa serowa. Białka ubić na sztywno i również dodać do masy serowej. Następnie wsypać wcześniej namoczone rodzynki i całość delikatnie wymieszać. Rozwałkować cienko ciasto, wyłożyć nim spód formy i podpiec 15 min. Następnie nałożyć masę serową wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 1 godz. w temp. 180 st. C. Upieczony sernik po ostudzeniu polać polewa czekoladowa i dowolnie udekorować. SMACZNEGO
Wszystkie przepisy