Składniki:
Ciasto: 3 pełne szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 jajko
5 żółtek
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka amoniaku
1 szkl. kwaśnej śmietany
1 łyżka malcu
powidła (do posmarowania ciasta). Masa makowa: 1 i 1/4 szkl. cukru
30 dag sparzonego i zmielonego maku
5 białek i zapach migdałowy. Zamiast przyrządzania masy makowej można użyć gotowej masy z puszki. Masa serowa: 1 i 1/4 kg białego zmielonego sera
6 jajek
1 szkl. cukru
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
budyń śmietankowy.
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 90 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto przygotować z ww. składników i podzielić je na 5 części. Pierwszą z nich należy rozwałkować i posmarować powidłami. Następnie robimy masę makową ubijając białka z cukrem, dodając mak i zapach migdałowy - całość należy wymieszać. Pozostałe 4 części ciasta rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym rozkładamy masę makową i formujemy roladki, które układamy obok siebie wzdłuż blachy na posmarowanym powidłami spodzie z ciasta. Następnie robimy masę serową ucierając żółtka z 6 jaj z margaryną. Do masy dodajemy ser, cukier, budyń i proszek do pieczenia oraz ubite na sztywną pianę białka. Wszystko razem należy wymieszać i rozłożyć na roladki. Ciasto należy piec około 1,5 godziny. Ciasto jest pyszne i bardzo szybko znika ze stołu.
Wszystkie przepisy