Składniki:
30 skrzydełek kurczaka
podwójny filet z piersi kurczaka
7 ząbków czosnku
100 g miodu
100 g rodzynek
przyprawy: pieprz
chili
majeranek
sos sojowo-grzybowy. Sos barbeque: 200g ketchupu
2 ogórki kiszone
5 duzych pieczarek
1 Ł koncentratu pomidorowego
1 Ł miodu
przyprawy: pieprz
słodka papryka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania z drobiu
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Odcinamy końcówki skrzydełek, luzujemy. Końcówki obieramy z mięsa (wykorzystamy je do nadzienia). Następnie mielimy w maszynce do mięsa mięso od końcówek, filet z piersi i czosnek. Dodajemy miód, rodzynki, pieprz, chili i majeranek do smaku. Powstałym farszem nadziewamy, przy pomocy szprycy, skrzydełka. Skrzydełka nacieramy delikatnie sosem sojowo-grzybowym, odstawiamy na 15 min. Po upływie tego czasu, układamy je na natłuszczonej blaszce i pieczemy około 30 min w średnio nagrzanym piekarniku (podlewamy wodą). Sos: ogórki i pieczarki drobno siekamy lub miksujemy, dodajemy miód i koncentrat, doprawiamy do smaku. Smacznego
Wszystkie przepisy