Składniki:
Biszkopt: 5 jajek
15 dkg cukru
15 dkg maki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem budyniowy: 1 budyń śmietankowy
1,5 szklanki mleka
1 Kasia
15 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki alkoholu. Masa serowa: 80 dkg sera tłustego
1 Kasia
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
sernix lub budyń. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek
15-20 dkg cukru
1 galaretka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje:
Czas: -
Trudności: trudny
Koszt: -
 

Sposób przyrządzania

Pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i żółtka, nadal ubijamy, na końcu dodajemy mąkę i proszek. Upieczony placek - kroimy na 2 części. Placek piec około 25-30 minut. Krem budyniowy: ugotować budyń w 1 1/2 szklanki mleka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym (do gotującego się mleka wsypać cukier). Ostudzić. Utrzeć margarynę "Kasia". Następnie do utartej Kasi dodajemy zimny ostudzony ugotowany budyń. Nadal ucieramy. Masa jabłkowa: obrane jabłka kroimy w plasterki i na małym ogniu podsmażamy z cukrem około 10 minut (nie gotować), następnie dodajemy galaretkę. Wszystko wymieszać i odstawić z ognia. Masa serowa: margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać zmielony ser, ubijając dodawać po jednym jajku cały czas ucierać. Na końcu dodać sernix. Można tez na ser dodać wkładkę kokosową z 1/3 porcji. Dla estetyki. Piec około godziny. Końcowe wykonanie: placek, krem, placek, masa jabłkowa (ma być gęsta), na to nakładamy upieczony sernik. Wszystkie masy sporządzamy osobno.
Wszystkie przepisy