Składniki:
CIASTO: 10 dag cukru 1 jajo 1/2 kostki margaryny 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli MASA SEROWA: 1 kg sera białego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1 cukier waniliowy 1,5 torebki budyniu śmietankowego 2 całe jaja + 4 żółtka 1/2 litra mleka PIANKA NA WIERZCH: 4 białka 1/2 szklanki cukru
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem. Wstawić na kilka minut do lodówki. Wyłożyć na dużą płaską blachę i wstępnie piec ok.20 minut (do lekkiego zrumienienia). Przygotować masę serową: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser (lub gotowy ser do wypieków, taki co jest sprzedawany np. w 500 gramowych wiadereczkach), jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń rozprowadzony w mleku na zimno.Wszystko razem dokładnie wymieszać (masa powinna być rzadka), wylać na przygotowane i podpieczone wcześniej ciasto i piec 40 minut w temp. ok. 180°C. W zależności od upodobania, w płynnej masie serowej, jeszcze przed wstawieniem jej do piekarnika, można zatopić różnego rodzaju bakalie lub owoce, np. winogrona, brzoskwinie, ananasy z puszki itp. Ubić pianę z 4 białek i 1/2 szklanki cukru, wyłożyć na sernik i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut aż pianka na samej górze nabierze lekkich rumieńców.
Wszystkie przepisy