Składniki:
2 kg schabu bez kości
czosnek pieprz ziarenka smaku
morele kandyzowane
3 szkl mąki
serek topiony kremowy
3/4 kasi
5 żółtek
pieprz
sól,
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Dania mięsne
Porcje: dla 4 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Z mąki serka topionego, proszku do pieczenia żółtek pieprzu i soli wyrabiamy kruche ciasto. (proporcje serka topionego i kasi razem musza miec 250g) schab płuczemy, nabijamy na szpikulec robiąc dziurkę. Nadziewamy pokrojonymi na połówki morelami, nacieramy oliwą i przyprawami. zawijamy w filie aluminiowa lub wsadzamy w rekaw do pieczenia i pieczemy około 45 min w 180C. ważne jest zawinięcie aby schab nie wysechł. wyciagamy z piekarnika studzimu lekko aby sie nie poparzyc i obkładamy szczelnie kruchym ciastem, nakłuwamy delikatnie ciasto i wkładamy do piekarnika. Pieczemy aż sie przyrumieni. Schab jest soczysty i bardzo smaczny, wygląda pięknie po przekrojeniu. Jakas alternatywa na dobrze znany schab ze sliwką
Wszystkie przepisy