Składniki:
CIASTO: 20 dag mąki
pół kostki margaryny
3 żółtka
6 dag zmielonych migdałów
łyzka śmietany kwaśniej
łyżeczka proszku do pieczenia
10dag cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego. NADZIENIE: 70 dag rabarbaru 4 tyżki cukru pół szklanki wody MASA SEROWA: 60 dag twarogu
10 dag cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z 1 cytryny pół litra smietany kremówki

WIERZCH: 50 dag truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 120 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

CIASTO: z podanych składników zagnieść ciasto, włóżyć do lodówki bądź zamrażalnika na trochę by oziębić je, wyłóżyć na dużą prostokąną blachę i lekko podpiec. W tym czasie mozna przygotować galaretki i odstawic do wystygnęcia NADZIENIE: Rabarbar obrac i pokroic w drobna kostkę.wrzucic na patelnie, dolac wody i dac cukru. zesmażyc na marmolade i wyłożyc na podpieczony spód ciasta MASA SEROWA: Ser zemleć, dodać cukier, żółtka, cukier waniliowy oraz sok z cytryny i dokłądnie wymieszać. następnie dodac piane z ubitych na sztywno 3 białek , ubita na sztywno kremówkę oraz mąkę ziemniaczaną. wszystko dokładnie wymieszać. Mozna dac aromatu kilka kropel. Całośc włozyc do blachy i piec ok godz w temp. 180 st. Nalezy sprawdzac zeby sie nie przypaliło. masa serowa ma byc zarumieniona na złoty kolor. WIERZCH CIASTA: truskawki opłukac i pokroic w talarki, wyłożyc na wystudzone ciasto. Zalać tężęjąca galeretką.
Wszystkie przepisy