Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
2 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
6 dag margaryny


Masa serowa:
1kg sera białego
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
1 opak. cukru waniliowego
6 dag mąki ziemniaczanej
olejek cytrynowy
pół szklanki mleka
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: do 60 minut
Trudności: średnio łatwy
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Ciasto: Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną. Margarynę roztopić z miodem. Jajka ubić z cukrem. Do mąki z sodą dodać ostudzoną margarynę z miodem, kwaśną śmietanę i jajka z cukrem. Wyrabiać ciasto, aż przestanie się kleić. Podzielić na 4 części. Każdą część wyłożyć na małą blaszkę i upiec. Blaszki powinny być tego samego rozmiaru w przypadku wszystkich czterech placków. Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa serowa: Ser zmielić w maszynce. Margarynę rozpuścić w dużym garnku, dodać do niej zmielony ser, dwa jajka i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 10 minut, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w mleku i olejek cytrynowy. Gorącą masę wylewać na pierwszy placek, przykryć drugim, wylać kolejną warstwę masy, przykryć trzecim, wylać resztę sera i nałożyć ostatni placek. Górę można udekorować stopioną czekoladą.
Wszystkie przepisy