Składniki:
białka: 5
ser żółty: kostka
bułka tarta: 1/4 szklanki
sól
pieprz
ostra papryka mielona
oliwa do smażenia Sos czosnkowy:
jogurt naturalny typu greckiego
dwie łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
pieprz
sól
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Wegetariańskie
Porcje: dla 2 osób
Czas: do 40 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijać z szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej i lśniącej masy. Ser żółty zetrzeć na grubych lub małych oczkach wedle uznania. Do masy białkowej wsypać starty ser i bułkę tartą. Delikatnie wymieszać i doprawić ostrą papryką mieloną, pieprzem i solą. Z przygotowanej masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W garnku rozgrzać olej i smażyć serowe kuleczki. Odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Jogurt naturalny typu greckiego wymieszać z majonezem. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę do jogurtu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos czosnkowy warto przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, bo wtedy smak czosnku się wyostrzy. Kuleczki serowe z sosem czosnkowym są świetnym dodatkiem do mięs i znakomitą alternatywą dla ziemniaków czy frytek na rodzinnych imprezach.
Wszystkie przepisy