Składniki:
na ciasto:25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę serową: 1 kg tłustego sera
25 dag cukru
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek. Na bezę kokosową: 10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag wyłuskanych orzechów włoskich
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Porcje: dla 6 osób
Czas: do 60 minut
Trudności: łatwy
Koszt: do 30 zł
 

Sposób przyrządzania

Przygotować ciasto:wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zagnieść i schłodzić w lodówce (ok. 20 minut). Przygotować masę serową: twaróg przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa. Żółtka i całę jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą, kremową, gęstą masę. Powoli, ciągle ucierając, dodawać ser, mąkę i stopione masło. Na koniec wymieszać z rodzynkami. Tortownicę wyłożyć warstwą rozwałkowanego kruchego ciasta. Rozsmarować na nim masę serową, wyrównać i piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przygotować bezę kokosową: białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypywać cukier, ubijać dalej, aż masa bęzie gładka i lśniąca. Dodawać wiórki kokosowe i zmielone orzechy włoskie. Krem wyłożyć na sernik, zapiec przez 10 minut w temp. 180 stopni
Wszystkie przepisy