Składniki:
Biszkopt
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów grubo pokrojonych
5 białek
1 łyżka miodu
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki zwykłej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
3 łyżki cukru
3 łyżki wody przegotowanej
5 dag margaryny
3 łyżki kakao
Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki wody przegotowanej
5 dag margaryny
3 łyżki kakao
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Ciasta, Desery
Porcje: ponad 8 porcji
Czas: dłużej niż 120 minut
Trudności: trudny
Koszt: do 20 zł
 

Sposób przyrządzania

Biszkopt: [list] [*] białka ubić na sztywną pianę [*] do piany dodawać cukier na przemian z żółtkami [*] dodać resztę składników [*] piec około 30 minut. [/list] Ciasto orzechowe: [list] [*] białka ubić na sztywno [*] do piany dodać cukier dalej ubijając [*] dodać resztę składników [*] piec około 30 minut. [/list] Masa: [list] [*] 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym [*] 5 żółtek utrzeć z niepełną szklanką cukru [*] dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej [*] wszystko zalać gorącym mlekiem [*] gotować aż zgęstnieje stale mieszając, aby nie przypalić [*] 30 dag margaryny utrzeć dodając po łyżce kremu z żółtek [*] gotową masę podzielić na 2 części, do jednej dodać 2 łyżki kakao [*] Biszkopt przeciąć na połowę. Na dolną część dać białą masę, na to ciasto orzechowe a na nie masę kakaową. Przykryć biszkoptem polać polewą. [/list] Polewa: [list] [*] 3 łyżki cukru [*] 3 łyżki wody przegotowanej [*] 5 dag margaryny [*] 3 łyżki kakao [*] Wszystko zagotować, stale mieszając. [/list]
Wszystkie przepisy