Składniki:
40 dag drobnych pieczarek

20 dag ostrgo żółtego sera
4 jajka ugotowane na twardo
3 ząbki czosnku
1 żółtko
3/4 szkl. oleju
sok z cytryny
4 łyżki zielonej pietruszki
cukier
sól

pieprz
Słowa kluczowe
Charakterystyka dania
Typ dania: Sałatki, Surówki
Porcje: dla 8 osób
Czas: do 90 minut
Trudności: bardzo łatwy
Koszt: do 40 zł
 

Sposób przyrządzania

Pieczarki oczyścić, skropić sokiem z cytryny. Włożyć do wrzątku, zagotować, odcedzić. Ser i jajka pokroić w kostkę. Czosnek posiekać i utrzeć z solą. Dodać żółtko i mieszając dolewać stopniowo olej. Dodać sok z cytryny, cukier, sól, pieprz. Na półmisku nakładać pasami składniki tak, by jajka były po środku. Całość polać sosem, udekorować nacią. Podawać ostudzoną.
Wszystkie przepisy